tank ontroesten

Bij de aankoop van een oldtimer word je makkelijk geconfronteerd met een tank die vanbinnen volledig beroest is. Geen nood, daar bestaat een goedkope oplossing voor: de tank ontroesten door gebruik te maken van elektrolyse!

Wat heb je hiervoor nodig?

  1. Een verroeste tank
  2. Gelijkstroom bron (DC) (accu, acculader, …)
  3. Stukje kabel
  4. Water
  5. Soda (gewone baking soda, NaHCO3)
  6. Een plankje
  7. Een stuk metaal.
  8. 400 gram citroenzuur (drogist)
  9. Coating of tweetaktolie

Tank ontroesten stap voor stap

Stap voor stap ga je als volgt te werk: Zoek een gelijkstroombron. Dit kan een gewone gelijkstroomlader zijn (=DC) voor accu’s (zoals in het voorbeeld), maar kan ook een gewone accu zijn. Of je kan een ook een andere lader gebruiken. Gebruik bij voorkeur dan een 12V DC lader.

Maak de kabel vast aan de plus (rood) en de min (zwart) van de gelijkstroomlader of batterij. Gebruik je een andere 12V lader, moet je de draden strippen. Krijg in ieder geval dat een gelijkstroomlader te pakken (DC).

Neem een plankje een een stuk ijzer. Het stuk ijzer kan je na de elektrolyse niet meer gebruiken. Maak een gaatje in het plankje en bevestig het stuk ijzer zodat het vast zit.

Los 100 gram soda op in warm water. Vul de tank met de sodaoplossing en met gewoon water, tot aan de rand. Plaats de tank op enkele houten blokken, of op een andere niet-geleidende ondergrond (houten tafel, omgekeerd houten kistje zoals in voorbeeld).

Stop het stuk ijzer in de tank. Steek het stuk ijzer zo diep mogelijk in de tank zit, maar het mag de tank nergens raken! Anders heb je straks kortsluiting! Als alles goed zit, tape dan alles goed vast zodat je tijdens de elektrolyse het stuk ijzer of plankje niet per ongeluk kan verschuiven zodat het toch nog kortsluiting geeft. Zorg er voor dat het plankje ‘zweeft’ boven de tank, zodat er troep of water naar buiten kan komen tijdens de elektrolyse. Sluit de kabel, die je op de lader op de positieve pool hebt aangesloten, op het stukje ijzer in het plankje aan. Gebruik een bloot stukje tank hebben (niet geverfd dus)!

Tank ontroesten met elektrolyse

Alles staat nu klaar. Zet nu de lader aan. Kies je voltage (minstens 12 V gebruiken). Hoe meer ampère, hoe sneller het tank ontroesten gaat. Ik heb ongeveer 1 ampère gebruikt. Na een uur moet je al resultaat zien. Een dag later zie je nog meer resultaat…

Afhankelijk van hoe erg je tank geroest is, zal je langer of minder lang dan 24 uur dit proces moeten laten lopen. Als je klaar denkt te zijn, laat je het water lopen. Het roest is allemaal naar het stukje ijzer gegaan of omgezet in een zwarte neerslag.

Nabehandeling

Vul nu de tank terug volledig op met water, en voeg hieraan de 400 gram citroenzuur toe (voor een tank van 15 liter). Een ander zuur kan je ook gebruiken, maar citroenzuur is goed voor het milieu en werkt prima! Je kan ook schoonmaakazijn gebruiken. Bv. 3/4 vullen met schoonmaakazijn en 1/4 met water. Laat dit ook zeker 24 uur staan. Na goed spoelen ben je klaar. Let op, je tank gaat onmiddellijk terug beginnen roesten. Vervolgens dien je dus onmiddellijk een coating aan te brengen of een half litertje tweetaktolie in je tank te gooien, zodat ze terug beschermd is. Het verschil tussen voor en na mag er zijn! Good luck!

Veiligheidswaarschuwing

Doe elektrolyse alleen buiten of in een zeer goed verluchte ruimte (bv. garage met de poort open). Bij elektrolyse van water komt er waterstof vrij, dat in combinatie met zuurstof knalgas kan vormen. Dat is een zeer explosief goedje!

Bij voorkeur gevruik je alleen soda. Andere geleidende stoffen (zoals bv. zout) kunnen schadelijke gassen vormen (zoals bv. chloorgas).

Rook niet in de omgeving van de elektrolyse en zorg dat er geen andere ontstekingsbronnen zijn.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.