Je kan makkelijk je roestige onderdelen van je oldtimer zelf ontroesten zonder dat je schade toebrengt of materiaal verliest. Via elektrolyse zet je zelfs alle roest om zodat je werkstuk zijn mooie oorspronkelijke staat terugkrijgt. Onderdelen ontroesten is gemakkelijk zelf uit te voeren als je volgende stappen volgt.

Voorbereiding

 • Zoek een goede gelijkstroombron. Ik heb een stevige labovoeding gebruikt, maar een doodgewone oude oplader van een mobiele telefoon of tablet doet het evengoed. Het voordeel aan een labovoeding is natuurlijk dat je zelf de stroom of spanning kan regelen. Hoe meer stroom, hoe sneller het proces gaat.
 • Neem een niet geleidend recipiënt. Een kunststof emmer is perfect. Ik heb een oude verfemmer netjes uitgewassen.
 • Vul het recipiënt met water waar je soda in hebt opgelost. 100 gram per 3 liter is meer dan voldoende. Zorg er voor dat de soda goed opgelost is. Je kan ook gewoon keukenzout gebruiken.
 • Steek het stuk metaal dat je wil opofferen langs de buitenkant in de emmer. Eén stuk metaal is voldoende. Ik heb echter een opstelling gemaakt die ik kan hergebruiken door het deksel uit te snijden en daar 4 kathodes in te voorzien. Dit zijn gewoon ijzeren plaatjes van de doe-het-zelf zaak. De 4 plaatjes verbind ik met koperdraad zodat ze alle vier met elkaar verbonden zijn.
 • Hang het te ontroesten onderdeel in het midden van het water. Ook hier heb ik voor een duurzame oplossing gekozen door een mandje van gevlochten staal te maken en hieraan een koperdraad te bevestigen die aan een metalen plaatje hangt. Aan dat metalen plaatje kan je straks makkelijk een krokodillenklem bevestigen.
 • Sluit de positieve pool aan op de kathodes, in dit geval dus de vier plaatjes aan de buitenkant.
 • Sluit de negatieve pool aan aan het te ontroesten gedeelte. Dit kan dus zowel het onderdeel zelf zijn, of in dit geval aan het mandje. In het mandje heb ik enkele moeren gelegd en een zwaar verroeste zadelveer van een oude Saroléa.

Elektrolyse starten

 • Nu kan je de labovoeding aanzetten (of je oplader in het stopcontact steken). Hoe meer stroom (ampere) hoe sneller het proces werkt.
 • Laat de voeding opstaan tot je merkt dat de stroom begint te verminderen. Het proces is dan bijna klaar.
 • Je ziet snel of je goed bezig bent. Er ontstaan onmiddellijk luchtbelletjes (dit is waterstofgas!) en je krijgt snel een slijmerige roestige soep. Mooi, je bent nu roest aan het omzetten in metaal!
 • Na een uurtje of twee pruttelen (afhankelijk van je stroomsterkte en roestgehalte) ben je klaar. Zet eerst de stroom uit en haal dan je werkstuk uit het water.
 • Leg je werkstuk nog een uurtje in gewoon keukenazijn (40 cent per liter). Dat zorgt er voor dat al het resterende vuil netjes wordt verwijderd.
 • Spoel alles goed af onder de kraan en vet je werkstuk meteen in, anders begint het natuurlijk onmiddellijk opnieuw te roesten!
 • Je bent nu klaar voor de nabehandeling zoals bv. herspuiten. De boutjes die ik ga ontroesten ga ik echter achteraf ook zelf galvaniseren en/of verchromen zodat ze roestbestendig zijn. Dit kan op ongeveer dezelfde manier, daarover komt binnenkort een nieuwe post!
 • Kijk en geniet van het prachtige voor en na resultaat!

Al het roest heeft zich verplaatst van je werkstuk naar de kathodes. Deze kan je gewoon terug schoon schuren en hergebruiken. Giet het water met soda weg (bij voorkeur naar het containerpark brengen). Op deze manier kun je alle onderdelen ontroesten.

Waarschuwing

Let op: Bij dit elektrolytisch proces komt waterstof vrij. Dit kan in combinatie met zuurstof zorgen voor knalgas, wat enorm explosief is. Doe deze toepassing dan ook enkel in een zeer goed geventileerde ruimte of bij voorkeur in de buitenlucht! Wees voorzichtig, zowel de elektrodes als het water staan onder spanning. Zorg er voor dat er geen kinderen in de buurt zijn en dat de opstelling veilig staat. Laat de opstelling nooit alleen staan!

Categories:

4 Responses

 1. Geen keukenzout gebruiken! Dan komt er chloorgas en waterstofgas vrij.
  Het ene is een chemisch wapen en van het andere knalt het dak van je schuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.