Vanaf 1 oktober 2020 is het verplicht om bij filevorming op alle wegen met 2 of meer rijstroken per rijrichting een reddingsstrook te vormen. Ook motorrijders mogen hiervan onder bepaalde voorwaarden gebruik maken.
Er moet dus bij file op voorhand een reddingsstrook gevormd worden, ook wanneer er geen hulpdiensten in de buurt zijn. De reddingsstrook wordt gevormd door het zoveel mogelijk naar links uitwijken van voertuigen die op de linkerrijstrook rijden. De andere voertuigen wijken zoveel mogelijk uit naar de rechterkant. Belangrijk is dat een gesloten spitsstrook of de pechstrook dus altijd vrij moet blijven!
De bedoeling is natuurlijk dat de hulpdiensten sneller ter plaatse kunnen geraken. Ze worden op deze manier ook niet gehinderd door voertuigen met pech of andere zaken die zich op de pechstrook bevinden.
Ook in het buitenland is het systeem van de reddingsstrook al goed ingeburgerd. Je herkent het misschien van landen waar de regel al langer is ingevoerd: Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, het Groothertogdom Luxemburg, Tsjechië en Hongarije. Het wordt ook aanbevolen door Zwitserland en Slovenië.
Zo maak je een reddingsstrook:
Voor de motorrijder is de reddingsstrook ook een goede zaak. Zij mogen namelijk de vrije ruimte van de reddingsstrook gebruiken om de file voorbij te rijden.
Belangrijk daarbij is dat dit moet gebeuren onder de voorwaarden voorzien in de Wegcode:
- Je mag de file voorbijrijden aan een maximumsnelheid van 50 km/u
- Je mag dit enkel met een maximaal snelheidsverschil van 20 km/u ten opzichte van de andere voertuigen.
Dan mag je dus wettelijk gezien de reddingsstrook gebruiken, maar enkel op voorwaarde dat er geen enkel prioritair voertuig aan het naderen is. Je moet dus goed je spiegels gebruiken en onmiddellijk de weg vrijmaken indien er een prioritair voertuig nadert.
Onze ervaring leert ons dat het nieuwe systeem nog niet overal is ingeburgerd. Na meer dan drie maanden is de aandacht hiervoor wat geminderd, wat je ook in het verkeer merkt. Er moet wat ons betreft dan ook (nog) meer ingezet worden op campagne en handhaving.
Meer informatie en bron: Agentschap wegen en verkeer
3 Responses
Rij alle dagen op de baan als motorinstructeur en denk dat 0,0 autobestuurders weten over het bestaan van de reddingsstrook. Kan er op sommige momenten zelfs met de motor niet tussen……dringend campagne voeren….niet voor mij maar voor de hulpdiensten……ben het ook een beetje beu dat die altijd slechte commentaar krijgen terwijl WIJ, de weggebruikers hen kunnen helpen door een klein beetje deel te nemen aan verkeersveiligheid en…….hoffelijkheid
My 2 cents
Iedere werkdag rij ik ‘s morgens het traject Stabroek-Mechelen en ‘s avonds weer terug en zit dus zo telkens in de spits op de Antwerpse ring. Met momenten kan een moto nog niet tussen de file zonder slalommen laat staan dat er plaats is voor de hulpdiensten. En de politie… ze doen niets!
Ik rij elke dag van Aarschot naar Zaventem en op de E314 kan ik soms met moeite tussen de file door. Veel mensen zijn het al vergeten dat ze een reddingsstrook moeten vrijhouden, zelfs de politie die mee in de file stond!
In Luxemburg word dit constant weergegeven op de displays boven de autostrade, waarom kan dit in België ook niet? Misschien eens de moeite om wegen & verkeer te contacteren en te vragen of dit ook niet mogelijk is?