filefilteren

Heel wat motorrijders gebruiken hun motorfiets om door te files door te rijden. Nu de files terug beginnen toe te nemen wordt filefilteren weer dagelijkse kost. We merken op dat heel wat automobilisten én motorrijders de wetgeving niet altijd even goed kennen. Maar is filtefilteren wel toegestaan in België?

Met de motorfiets tussen de file rijden is wel degelijk toegestaan in België. Het is zelfs al toegestaan sinds 2011. Dat betekent natuurlijk niet dat je zo maar overal tussendoor kan knallen. De wegcode heeft de spelregels voor filefilteren bepaald via artikel 16.2bis.

filefilteren

Filefilteren in de wegcode

De eerste voorwaarde is dat er minstens twee rijstroken in jouw rijrichting moeten beschikbaar zijn. Deze zijn al dan niet gescheiden door een middenberm. Zijn er meerdere rijstroken beschikbaar, moet je altijd tussen de twee meest links gelegen rijstroken rijden.

Is deze voorwaarde voldaan, dan mag je tussen de file rijden. Het snelheidsverschil tussen je motorfiets en het overige keer mag niet meer dan 20 km/u bedragen. Staat het verkeer helemaal stil, dan mag je dus met een maximum snelheid van 20 km/u tussen de file rijden.

Je mag ook niet sneller dan 50 km/u rijden tussen de file. Als de file sneller begint te rijden dien je dus opnieuw in het verkeer in te voegen. Hou rekening met het snelheidsverschil tussen jou en het overige verkeer. Hoe trager het snelheidsverschil, hoe langer je je in de dode hoek van andere weggebruikers bevindt. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Defensief rijden

Wanneer je door de file rijdt moet je ook steeds rekening houden dat weggebruikers plots kunnen veranderen van rijstrook. Bovendien doen ze dit soms zonder eerst goed in hun spiegels te kijken. Defensief rijden en een grondige concentratie is dus altijd nodig bij filefilteren. Dus ga er altijd van uit dat niemand je ziet aankomen.

Sinds oktober 2020 is bij filevorming het vormen van een reddingsstrook verplicht. Motorfietsen mogen van de reddingsstrook gebruik maken. Dit maakt het rijden door de file dan ook veiliger en makkelijker voor motorfietsen.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.