Vanaf 2 augustus 2021 is het in Frankrijk opnieuw toegestaan om – als testbeleid – te filefilteren in 21 departementen. Dit geldt op gewestwegen en snelwegen met ten minste twee rijstroken.

Filefilteren is nog steeds niet legaal in Frankrijk maar werd wel gedoogd. Een eerder testbeleid in 11 departementen werd afgevoerd in januari 2021. Op 20 februari 2021 kwamen er echter 20.000 motards op straat onder leiding van de FFMC (Fédération Française des Motards en Colère) met als uitdrukkelijke vraag filefilteren te legaliseren. Daarop werd een delegatie motards ontvangen door de overheid.

Het nieuwe testbeleid zal drie jaar duren. Deze keer zijn dus 21 departementen betrokken: Bouches-du-Rhône, Haute-Garonne, Gironde, Hérault, Isère, Loire-Atlantique, North, Rhône en Lyon, Var, Alpes-Maritimes, Drôme, Vaucluse, Pyrénées-Orientales, Île-de-France.

Hopelijk kan er daarna snel een legalisatie plaatsvinden.

Moest je in een van deze departementen gaan filefilteren zijn er wel een aantal regels die je in acht moet nemen:

  • Filefilteren is enkel toegelaten op snelwegen en wegen met twee rijvakken die gescheiden worden door een middenberm, waarvan de maximale toegestande snelheid minimaal 70 km/u is.
  • Filefilteren is beperkt tot een maximum snelheid van 50 km/u met 30 km/u verschil met de file.
  • Enkel indien er voldoende plaats is om tussen te file te rijden.
  • Er is geen sneeuw of ijs aanwezig en er zijn geen wegenwerken aan de gang.
  • Er wordt enkel zo links mogelijk tussen twee rijvakken gereden.
  • De doorgang mag niet worden afgedwongen van andere weggebruikers.
  • Motorfietsen mogen elkaar tijdens het filefilteren niet inhalen.
  • Wanneer het verkeer herneemt en sneller dan 50 km/u gaat rijden voegt de motorrijder opnieuw in.

Het testbeleid heeft dus heel wat gelijkenissen met onze wetgeving. Er zal een campagne plaatsvinden om de Franse bevolking op de hoogte te stellen.

filefilteren

Categories:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.