Dit verhaal werd geschreven door Max, een lezer en volger van BE-moto. Beginnen met motorrijden op je 63: Hier kan je zijn ervaringen volgen.

Binnenkort is het zover, ik mag mijn machien binnen doen voor een eerste onderhoudsbeurt na 1000 km. 1000 km gereden, het is allemaal nog een beetje onwennig.

63 jaar, nooit met een moto gereden, maar het verstand komt met de jaren. Bij mij dan wel heel erg laat. Ik ben niet “all the way” gegaan, een echte moto zag ik als beginner op leeftijd niet meer zitten. Dan maar een scooter om wat rustig bedaard (of bejaard?) en zonder schakelen wat rond de kerktoren te rijden.

Maar dan ga je rondkijken en uiteindelijk is het een “premium sportscooter” 400cc geworden van een deftig merk. En dan is het zover, de eerste kilometers van en naar het werk, want ja er zijn nog mensen die er voor kiezen om tot 65 jaar te werken, de volle 4 km heen en 4 km terug.

Wat een beetje tegenvalt is het manoeuvreren met een machien van 230 kg. Waarom zit daar geen achteruit aan (en zijwieltjes😊?) Geen zicht achteruit, zie enkel mijn ellebogen. Ik heb dus maar extra spiegels gemonteerd op de handvaten. De “ruime” opbergruimte onder het zadel (volgens de reclame een voordeel van een scooter), bleek dan uiteindelijk toch niet ruim genoeg dus hop een topkoffer er op.

Die eerste 3 maanden hebben me verder nog handenvol geld gekost aan jas, helm, 2 paar handschoenen, regenkledij, kettingslot, afdekhoes, batterijlader, helmreiniger en stickers. En waarom niet een sleutelhanger en petje met de merknaam op? Als er een bier bestond met de merknaam, ik zou het nog kopen ook, hoe oud was ik alweer? Erg he 😊.

Vervolgens de baan op voor een langere rit, waarom niet naar Scherpenheuvel, nostalgie alom. Ik heb een B-rijbewijs van de jaren stillekes en mag dus met alle moto’s rijden. Ik heb einde jaren 70, begin jaren 80 met een groene Suzuki 50 cc gereden en rijd al 45 jaar met de wagen. Ik kan dus wel een beetje overweg met mijn nieuw speelgoed.

Veel tips heb ik geleerd van uren moto vlogs te kijken, vooral van een zeer plezante Hollandse motorvlogger. Nu volg ik natuurlijk be-moto.be. Maar ooit zal ik toch eens een “vaardigheidscursus” moeten gaan volgen. Maar ik voel wat schroom om met mijn scootertje en zo weinig ervaring tussen die echte motards te gaan rijden. Want laat ons wel wezen, er wordt door sommigen wat neergekeken op een scooter toch? Je merkt dat op de baan zeker aan de begroeting. Zelden krijg je met een scooter een begroeting, soms denk ik als ik toch een begroeting krijg, oeps, die heeft zich zeker vergist, heeft van ver niet gezien dat ik een scooter ben 😊.

Ik heb net mijn eerste 1000 km gehaald. Ik mocht tot hiertoe niet hoger in toeren dan 4000 toeren, mijn maximale snelheid zal ongeveer 65 km/u geweest zijn. Toch komt het niet aan als dan ineens een tegenliggende koekblieker net voor u links afslaat en je vol in de remmen moet. Dat heb ik dus al gehad ☹. Check. Meerdere malen.

Ook het inschatten van afremmen voor een bocht en een bocht nemen daar voel ik dat ik nog veel moet leren. Als na de “rodage” na 6000 km mijn snelheid gevoelig omhoog mag wordt dit zeker een aandachtspunt.

Ik ben ook al eens gevallen …. in stilstand, daar gaan we het dus verder niet over hebben.

Maar wat doet dat pijn, die eerste schrammen op mijn machien, auch! En dan zo vlug mogelijk, heen en weer kijkend, niemand gezien, proberen weer recht te krijgen. Ik zal dat fitness abonnement zeker verlengen dit jaar.

Maar ben ik gelukkig over de aankoop en heb ik plezier aan mijn tochtjes? Dat zal wel zijn! En dankzij de zuinige “handjes” heb ik ook het gevoel er bij te horen, zo plezant.

Op naar de 6000 km om dan uit de inrijperiode te zijn. Misschien kom er dan een verslagje “Mijn eerste 6000 km”?

Tot zover de indrukken over de eerste 1000 km van een “ouwe beginneling”.  

MAX.

Categories:

4 Responses

 1. Geweldig relaas.
  Met een vleugje (zeg maar vleug) geschreven.
  Top, er is een groot schrijver aan je verloren gegaan.
  Hou het veilig.
  Ik kijk uit naar je volgende verlag(en)

 2. Wow, je beleeft er duidelijk plezier aan! En ja goed geschreven ook, ik zou een een boek overwegen 😉
  Geniet ervan Max, het is je heel hard gegund.

 3. Beste Max, wat een prachtig en eerlijk relaas van je eerste 1000 km. Het plezier dat je hebt aan je machien druipt van je relaas af. Prachtige beslissing die je hebt genomen en geniet van je trips en rij dubbel voorzichtig!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.