Wanneer mogen kinderen op de motorfiets meegenomen worden? De bepalingen hiervoor zijn door de wetgever vastgelegd in de wegcode. Belangrijk is natuurlijk om ten allen tijde de veiligheid te laten primeren. Kinderen zijn zeer kwetsbaar op de motorfiets. Neem je ze toch mee, zorg dan altijd voor een veilige veiligheidsuitrusting en kledij.

Het spreekt voor zich dat er niet meer personen mogen vervoerd worden dan het getal waarvoor de zitplaatsen ingericht zijn. De wegcode bepaalt via artikel 44.4.

Verder is het ook verboden om een passagier in amazonezit te vervoeren. De passagiers van motorfietsen (dit geldt ook voor bromfietsen en driewielers met een motor) moéten de voeten op de voetsteunen hebben. Dit is geregeld via artikel 44.5. Het is belangrijk voor de veiligheid dat de voeten goed en stevig vlak op de voetsteunen kunnen gepositioneerd worden.

De regelgeving die specifiek de leeftijden vermeldt, vind je terug in artikel 35.1.1 van de wegcode. Er wordt een onderscheid gemaakt voor tweewielers met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, tweewielers met een cilinderinhoud groter dan 125 cm3 en voor de zijspanwagens van motorfietsen.

Tweewielers met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3

Kinderen tussen drie en acht jaar oud moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem.

Kinderen onder de drie jaar mogen niet vervoerd worden op een tweewieler met een cilinderinhoud van maximaal 125 cm3.

Tweewielers met een cilinderinhoud groter dan 125 cm3

Kinderen onder de acht jaar mogen niet vervoerd worden op een tweewieler met een cilinderinhoud groter dan 125 cm3.

Zijspannen

Kinderen van minder dan acht jaar mogen wél worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem dat geplaatst is in de zijspanwagen van een motorfiets.

Categories:

One response

  1. Is er helmplicht voor volwassenen in een zijspan of kinderen indien er een veiligheidsgordel voorzien is?
    Is er helmplicht op een trike?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.