Voor de laatste keer dit jaar trokken we vandaag richting Ardennen met BE-moto voor een inleidende bochtentraining.  Zeven gedreven motorrijders tekenden present om 08.30 in Bierges niettegenstaande het koude weer (3 graden) en de op plaatsen dichte mist.  Iedereen had er onderweg mee af te rekenen.  Verrast door deze stevige ‘winterprik’ kwamen sommigen met verwarmde handschoenen (en toch nog koude handen), goed ingeduffeld maar dat belette het bewegen of juist niet warm genoeg aangekleed – niet getreurd in de topkoffer ligt er nog van alles dat nu goed te pas zal komen. Een lekker warme kop koffie hielp niet echt, maar gaf toch moed.  Het programma van de dag werd samen overlopen met wat basiselementen voor wat betreft het nemen van de bochten waarbij de focus lag op veiligheid.  Dat betekent concreet niet de ideale lijn, maar de veilige lijn.  De bocht op gepaste snelheid breed genoeg inzetten om het overzicht op de bocht te behouden en vooral ook het overzicht op de situatie in de bocht en na de bocht … kijken, kijken, kijken om alles heel goed te zien.

Met drie zouden we de rit begeleiden.  Uiteraard de drie die de rit hadden verkend nadat, ere wie ere toekomt, Philip ze dik anderhalve maand geleden eigenhandig had uitgestippeld.  Hij wist een parcours uit te tekenen dat tal van mogelijkheden bood.  Bij de verkenning hadden we met ons drie proberen vast te leggen wat we waar wilden doen en waarom.  Bjorn zou later de hele rit nog eens alleen rijden om daarna ook zijn bevindingen door te geven.  Op die manier hadden we al met vieren naar dat parcours gekeken.  De methodologie was al uitgedokterd door Domien en ikzelf twee maand geleden toen wij samen op een ander parcours een bochtentraining hadden begeleid.  Daar hadden we besloten dat BE-moto een eigen aanpak wilde, een eigen methode, een eigen parcours met een gradueel systeem.  Nadien hadden we dat op verschillende manieren aangepakt, uitgebreid en concreet uitgewerkt met bijna heel het team.

De voorbije bochtentrainingen luisterden we ook naar de deelnemers.  Wat vonden zij ervan?  Hoe hadden zij het ervaren?  Wat hadden ze verwacht?  Konden we daaraan tegemoetkomen?  Wat was goed?  Wat kon beter?  BE-moto, motorrijders voor motorrijders waar iedereen van iedereen kan leren.  Waar wij samenwerken aan een project om op een aangename maar vooral veilige manier met de motor te rijden.  Al die ervaring en informatie moet in een geheel gegoten worden.  Dat was het opzet van vandaag, en of dat gelukt is.

Het programma dat uit een zestal delen bestaat wordt theoretisch ingeleid maar ontvouwt zich vooral in de praktijk.  Een bochtentraining is trainen, is oefenen.  Er is stevig de beuk ingezet, er is goed geoefend met voldoende ruimte en pauzes om samen alles te overlopen, te bespreken en bij te sturen.  Vandaag geldt zonder meer als een succesvolle dag voor BE-moto zowel voor de begeleiders, de deelnemers als voor gans het BE-moto team.  Niemand van de aanwezigen twijfelde eraan dat onze aanpak de basiselementen aandraagt om goed gewapend rustig, veilig en met kennis van zaken in de Ardennen te genieten van een bochtenrijke rit.  Tegelijk kan die kijk op bochten overal toegepast worden.  Als beloning kregen we met het uur aangenamere temperaturen zodat we afsluitend van een drankje konden genieten aangeboden op een terras in het centrum van Ciney, ons aangeboden door een jarige deelnemer.

BE-moto, way to go!

Categories:

2 Responses

  1. En of ik veel heb bijgeleerd, zag er in t begin enorm tegen op, zeker al door de zeer dikke mist ‘smorgens maar met veel engelengeduld en goede uitleg en veelvuldig herhaling ben ik blij en erg trots op mezelf dat ik door gebeten heb. Nogmaals dikke merci voor de begeleiders, echt een top team.
    Mvg Mieke

  2. Als jarige had ik deze bochtenstage kado gekregen van mijn partner Mieke en een dagje voor we op vakantie vertrokken voor een weekje toeren met de motors. Achteraf gezien een heel mooi en vooral leerrijk kado dat we zeker iedereen die met een motor rijd kunnen aanbevelen. Hadden dan ook een top team aan begeleiders: Philip , Rudi en Domien waarvan we veel hebben kunnen leren en die ons ook op onze fouten durfden te wijzen en de juiste aanpak aan leerden. We hebben tijdens onze vakantie wat jullie ons hebben aangeleerd continu gebruikt tijdens het bochtenwerk en dit heeft zeker zijn vruchten al afgeworpen. We sporen elkaar aan bij elke bocht de techniek te gebruiken en merken nu dat het leuker en vooral veiliger is als we bochten nemen. Ook nog even een spaciale dank U wel aan jou Rudi , omdat je Mieke even apart hebt genomen aan de citadel van namen en haar met het nodige geduld en juiste kennis toch heel veel hebt bij gebracht. Dit heeft zeker haar zelfvertrouwen een tikkeltje verhoogt en merk dat ze in het bochtenwerk net wat soepeler is geworden. Eindconclusie: We hebben er enorm van genoten , veel praktische kennis opgedaan , genoten van de mooie omgeving en proberen nu onze foute zelf aangeleerd manier te vervangen door jullie technieken en deze werken !!! We kijken al uit naar jullie volgende bochtenstage , rijvaardigheid cursus die we komen volgen.
    Nogmaals dikke merci voor de begeleiders, echt een top team.
    M.v.g, Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.