Soms kom je in de zomer onbedoeld terecht in een stevig onweer. Soms is het stormachtig weer en heb je geen andere keuze dan de motorfiets te nemen. Of het nu bedoeld of onbedoeld is, we geven enkele tips wanneer je toch in stormweer verzeild geraakt met de motorfiets.

Algemeen kan je aannemen dat je tot 5 beaufort vrij probleemloos kan rijden. Jij en je motor kunnen best wel wat wind verdragen. Wordt er meer wind voorspeld of wordt er een waarschuwing gegeven, is het tot op een bepaald niveau ook nog mogelijk. In dat geval moet je natuurlijk wel een aantal veiligheidsmaatregelen in acht nemen:

 • Zorg voor een ontspannen houding en hou je stuur niet krampachtig vast.
 • Rij niet met muziek en steek oordoppen in. Zo kan je de wind toch horen en bescherm je je oren: extra wind kan heel wat turbulentie veroorzaken aan je helm en het geluidsniveau is altijd te hoog.
 • Rij in het midden van de rijstrook, zodat je bij een windstoot een veiligheidsmarge hebt om licht uit te kunnen wijken.
 • Kijk goed naar de omgeving en probeer te voorspellen waar de wind vandaan komt. Tegenwind en meewind zijn geen probleem, maar zijwinden kunnen gevaarlijk zijn. Let op open ruimtes tussen huizen, waar plots de wind kan aanwakkeren.
 • Rij niet meer tussen de file door: de uitwijkmarge daar is sowieso veel kleiner.
 • Op snelwegen let je extra op bij vrachtwagens: daar kan de wind even wegvallen en nadien opnieuw aanrukken tijdens het inhalen. Rij bij voorkeur op de rechter rijstrook aan aangepaste snelheid. Rij dichter bij de pechstrook zodat je uitwijkmogelijkheden hebt.
 • Let op voor open ladingen op vrachtwagens of bestelwagens: Bij winderig weer is er meer ladingverlies. Hangt iets te flapperen, hou dan voldoende afstand of haal het voertuig in.
 • Wees extra alert voor obstakels op de weg. Wanneer er wat wind staat, kom je alles tegen op de openbare weg. Zeker wanneer het donker is kan dit extra gevaarlijk zijn. Alles wat licht is kan je tegenkomen: plastiek zakken, folies, PMD-zakken, …
 • Als het donker is en er zijn geen tegenliggers, zet dan altijd je grootlichten op.

Wordt er meer wind voorspeld of worden er waarschuwingen uitgegeven, kan je de motor – indien mogelijk – beter even aan de kant laten staan. Vanaf code oranje of hoger zorg je zeker voor een andere oplossing dan de motorfiets. Ben je toch nog onderweg, zoek dan beschutting. Denk steeds aan je eigen veiligheid, dat primeert steeds op alle andere zaken!

Categories:

2 Responses

 1. Let op bij viaducten, bruggen , hoogtes , nabijheid kust e.d. waar de wind extra hard kan opsteken.
  Kijktechniek extra belangrijk.
  Hou jezelf warm , winddichte lagen en handguards aangeraden. Met een krampachtig lichaam kan je niet reageren in het verkeer zoals het moet.
  Pas op bij het stilstaan , de wind kan dan extra krachtig tegen je zijde drukken , vooral als kleinere rijder of in de geulen/ sporen in het wegdek van het zwaar verkeer moet je zorgen dat je stabiel staat , minstens 1 voet volledig plat op de grond ( zie Jocelin Snow) .
  Hou het vizier voor je ogen , er vliegt van alles rond , zelfs iets klein in je ogen kan schade berokkenen.
  Goede helm met pinlock en een windsplitter helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.