Wanneer je in groep gaat rijden, kan je de groep motorrijders vanaf 15 motoren begeleiden met (ten minste) twee wegkapiteins. Zij kunnen waken over het goede verloop van de tocht en hebben de bevoegdheid op het verkeer op dwarswegen stil te leggen. Op die manier kan de groep veilig en vlot door het verkeer geloodst worden.

Wie mag er wegkapitein worden?

Als wegkapitein moet je ten minste 25 jaar oud zijn. Voor de rest zijn er geen restricties.

Welke uitrusting moet je dragen?

Je moet als wegkapitein een retro-reflecterende veiligheidsvest dragen. Op die vest moet op de rug in zwarte letters het woord “wegkapitein” voorkomen. Daarboven moet je in het bezit zijn van een verkeersbord van het type C3.

Wat mag een wegkapitein doen?

Wanneer er geen verkeerslichten aanwezig zijn, mag een wegkapitein het verkeer in de dwarswegen stilleggen. Weggebruikers zijn volgens de wegcode verplicht van deze aanwijzingen te volgen.

Dit zegt de wegcode:

43ter.2. De motorfietsers die in een groep van meer dan 50 deelnemers rijden, moeten vergezeld worden door ten minste twee wegkapiteins. Groepen van 15 tot 50 deelnemers mogen vergezeld zijn door ten minste twee wegkapiteins.

43ter.3.  

 De wegkapiteins waken over het goed verloop van de tocht.

Deze wegkapiteins moeten ten minste 25 jaar oud zijn en een retro-reflecterende veiligheidsvest dragen, waarop in zwarte letters op de rug het woord « wegkapitein » voorkomt.

 Op de kruispunten waar het verkeer niet geregeld wordt door verkeerslichten, mag ten minste één van de wegkapiteins het verkeer in de dwarswegen stilleggen, op de wijze bepaald in artikel 41.3.2. terwijl de groep oversteekt.

43ter.4. De wegkapiteins zijn in het bezit van een verkeersbord van het type C3.

Bron: Wegcode

Categories:

6 Responses

  • Er bestaan cursussen wegkapitein. Echter, is het wettelijk gezien niet nodig om deze cursus te volgen. Aangezien (en indien) je de wegcode volgt zou dit verzekeringtechnisch geen enkel probleem mogen zijn.

 1. Priodrive en MRV bieden ook wegkapitein cursussen aan.
  Ggl : 4.1 Infosessies voor alle verkeersbegeleiders
  -> Limburg heeft enkele interessante initiatieven
  VSV is organisatorisch niet zo betrouwbaar ( cursussen worden vaak geannuleerd).
  Priodrive gaat je wel eerst hun andere (basic) cursussen proberen te verkopen , zoals ik het heb begrepen certificaat in samenwerking met MotorSport Vlaanderen.
  MRV heeft ook een cursus , voorwaarden en certicaat niet gekend ; lijken wel focus te hebben op veilig vrijmaken van kruispunten enz.
  Verder zijn er seingever en begeleidingsvereenigingen die altijd op zoek zijn naar nieuw bloed.
  Wegkapitein is een grote verantwoordelijkheid met weinig legale bescherming. Egoisme en ongeduld bij de algemeene weggebruiker is er niet op verbeterd de laatste jaren . Aggressie , met verwondigen en (intentionele ) ongevallen tot gevolg, jegens verkeersbegeleiders , ongeacht het type evenement , is geen nieuw fenomeen.
  Motorrijden in groep zowiezo alert zijn .
  Begeleide rondrit met BE moto lijkt me daarom ideaal . Goede raad altijd te vinden , geen commerce , wel passie.

 2. Waar kan ik een retro-reflecterende veiligheidsvest, waarop in zwarte letters op de rug het woord « wegkapitein » voorkomt, kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voeg me toe aan de wachtlijst We zetten je op de wachtlijst en laten je weten als er een nieuwe cursus wordt georganiseerd of er een plaats vrij komt.